Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az erőszak betiltása németországban

2008.01.02

 német kormány az év végi hajrában szigorította az eddig hatályos ifjúságvédelmi jogszabályt, amely a jövő évtől lehetővé teszi az erőszakos játékok árusításának, terjesztésének és reklámozásának büntetését.

A vita eldőlt. Úgy tűnik, hiába volt több esetben is vita Németországban az erőszakos játékokról, végül a tiltás mellett érvelők álláspontja győzött. "A módosított törvény az eddiginél jobban védi a gyermekeket az erőszakos médiatartalmakkal, különösen a véres számítógépes programokkal szemben" - jelentette ki Ursula von der Leyen német családügyi miniszter. A jogszabály szerint a jövőben büntethető a különösen erőszakos és kegyetlen játékok árusítása, terjesztése, sőt még a reklámozásuk is.


Fontos változás, hogy ezentúl minden eddiginél jobban fel kell tüntetni az egyes programok esetében a korhatárokat. "Jelenleg ezeket a jelöléseket gyakran csak nagyítóval lehetett látni, ami semmilyen védelmet nem jelent. A jövőben minden szoftverről egyetlen pillantás alatt világossá kell válnia a vásárlók számára, hogy melyik korosztály tagjainak készült" - tette hozzá a politikus. A használt címkék mérete szinte megegyezik majd a cigarettás dobozokon alkalmazott társaik méretével. Az elfogadott szöveg szerint a címoldalon legalább 1200 négyzetmilliméter, a hátoldalon pedig minimum 250 négyzetmilliméter felületű jelöléseket kell alkalmazni.

A módosított törvény várhatóan 2008 elejétől lép hatályba, addig jelentősen bővítik az erőszakos játéknak minősülő programok adatbázisát. Minden olyan szoftver erre a listára kerül, amelyben kivégzés, vagy más hasonlóan véres és brutális jelenetek láthatók. "Világos üzenetet küldtünk a fejlesztőknek és a kiadóknak: ezek a termékek nem kerülhetnek gyermekek kezébe" - szögezte le Ursula von der Leyen.


Stubbs the Zombie


Korábban a szigorítások mellett leginkább lobbizó bajor vezetők tetszését viszont nem nyerte el a most módosított törvény. Christa Stevens bajor családügyi miniszter szerint a jogszabály csak félmegoldás és teljesen alkalmatlan a probléma megoldására. Véleménye szerint ugyan a tervezett intézkedések alapvetően jók, azonban nem lesz valódi hatásuk, inkább csak kozmetikázzák a helyzetet. Stevens azt követelte, hogy sújtsák akár komoly börtönbüntetésekkel is az erőszakos játékok fejlesztőit és terjesztőit. Egy ilyen szigorítás azonban a német kormány által megkérdezett Hans Bredow Intézet munkatársai szerint komoly alkotmányossági aggályokat vetne fel.

Mint ismeretes, korábban a bajor miniszterelnök kezdeményezte az erőszakos játékok terjesztőinek büntetését és az előterjesztést már a Bundesrat is tárgyalta. A javaslat szerint az eddigi legfeljebb 50 000 euró helyett immár maximum 500 000 eurós pénzbírsággal sújtanák a számítógépes játékok fejlesztőit, terjesztőit és kölcsönzőit. Aki megsértené a jogszabályt, az akár 1 év jogerős börtönbüntetést is kaphatna.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Verseny!

(Laci, 2008.01.16 10:55)

Bocsánat h ide irok de ez a játékok menüje és én pc jáékt versenyről szeretnék beszélni. Lan party versenyeket szoktam szervezni pénzdíjazású.
További információ:
www.lanparty.eoldal.hu