Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érintő képernyős billentyűzet

2008.01.02

Az orosz Art Lebedev mérnökei olyan billentyűzeten dolgoznak, amelyről hiányoznak a hagyományos gombok, ám szinte bármely részén átalakulhat érintőképernyős kijelzővé.

Az Optimus Tactus névre keresztelt megoldást a cég weboldalán ismertetik, kiemelve, hogy az első példányokat a néhány napon belül kezdődő CES-kiállításon vehetik majd szemügyre közelebbről a látogatók. "Ezt a billentyűzetet szeretnénk gyártani 2008-ban. Szélessége az alkalmazott TFT-kijelző méretén múlik majd" - jelentette ki Artemy Lebedev vezérigazgató.


A készülék bonyolult megoldásokat alkalmaz, a technológiát megvalósító szoftvertől a hardveres háttérig. Sok részletet még nem ismerünk, ám az eddig megjelent képek alapján biztosra vehető, hogy egy olyan billentyűzettel állunk szemben, amely saját magában ötvözi a hagyományos példányok és az érintőképernyős kijelzők előnyeit. Sajnos azt nem tudjuk, hogy ez a készülék pontosan mekkora, illetve hogy az integrált kijelző milyen felbontással, valamint színmélységgel bír. Ezen részletekre remélhetőleg a kiállításon derül majd fény.


Több lap a megszokott készülékek méreteiből kiindulva igyekszik megsaccolni a pontos adatokat. Ha azt vesszük alapul, hogy egy átlagos billentyűzet 30x12,5 cm-es alapterületet biztosít a gomboknak, illetve hogy minden 10x10 mm-es billentyű 48x48 pixeles felbontást jelent, az integrált érintőképernyőnek támogatnia kell az 1440x600 pixeles üzemmódot. Emellett természetesen gyorsnak kell lennie, vagyis a válaszidő nem lehet kényelmetlenül magas. A billentyűzetbe olyan grafikus chipet kell integrálniuk, amely megfelelő módon kezeli a nagyobb felbontásokat és kellően alacsony fogyasztású. Mindenképpen kompakt megoldást kell alkalmazni, biztosítva a készülék fogyasztható méretét.


A várható árat egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mint ahogy az sem derül ki, hogy pontosan milyen piacra szánják a megoldást.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hari1231@freemail.hu

(Hari, 2010.11.28 10:45)

Üdv! Lassan 2 év telt el. ... még mindig nem lehet megvásárolni?!
Azonnal vennék ilyet!!!
Előre is nagyon köszönöm!
Hari

Árá

(Minimalhali, 2009.08.10 00:31)

Hello. Szeretném megkérdezni ez a billentyűzet hol kapható és mennyi az ára?
Elöre is köszönöm. Csoki