Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


firefox 3

2008.01.03

Bár a Mozilla fejlesztői több ezer hibát azonosítottak és javítottak ki az elmúlt időszakban, a béta verziók és a végleges változat még mindig kisebb hibák százait tartalmazzák majd, amelyeket utólag orvosolnának.
A nyílt forráskódú böngésző fejlesztésének alakulásáról és az utolsó periódus részleteiről a New York Times számolt be, kihangsúlyozva, hogy még mindig nagyjából 700 azonosított hiba maradt a szoftver első bétájában. Ez a végleges verzióban sem sokat változik majd, ugyanis az alapítvány felelősei nagyjából a megmaradt hibák 20 százalékát javítanák ki addig. Marad tehát több száz kellemetlen apróság, amely azonban a Mozilla szerint nem okoz majd gondot.

A cikkre Asa Dotzler, a fejlesztőcsapat egyik tagja válaszolt egy meglehetősen ingerült bejegyzésben, amelyben arra mutatott rá, hogy eleddig több mint 11 ezer hibát azonosítottak és javítottak ki a böngésző harmadik generációjában, egészen pontosan az alfa verziókban. Éppen ezért a megmaradó 700 már nem tűnik olyan nagy számnak, pláne ha azt vesszük, hogy ezek kisebb, kevésbé zavaró bugok, hiszen a fontosabbakat vették előre, ahogy azt kell. A Mozilla emellett arra kérte a tesztelőket, hogy a következő időszakban koncentráljanak a már azonosított hibákra, hogy ezeket tudják orvosolni a megjelenés előtt.

A Firefox 3 fejlesztésével kapcsolatos megbeszélések részleteit egyébként megtaláljuk a Mozilla wiki oldalán. Ezek szerint a fontosabb, akár a megjelenést is késleltető bugok nagy részének kiszűrésével már nem lenne szükség a halasztásra, vagy amennyiben mégis kételyeik támadnának a verzió minőségével kapcsolatban, úgy további bétákat tennének közzé, még a végleges változat előtt.

A Beta 1 utánra egyelőre nincsenek hivatalos tervek, bár az a bejegyzésekből egyértelműen kiderül, hogy még legalább további 2 béta verzióra lehet számítani. Már most is durván féléves késésben vannak, hiszen a Beta 1 megjelenését a nyárra ígérték, amelyet most az év végén követett volna a végleges változat. Megéri azonban a várakozás, hiszen a beígért újdonságok között több fontos részletet is találunk.