Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Futballklubbot vásároltak

2008.01.03

Hét hónapra volt szüksége egy brit online közösségnek egy ötödik osztályú szigetországi futballcsapat, az Ebbsfleet United FC többségi tulajdonjogának megvásárlásához

Az Ebbsfleet United a világ első olyan futballklubja, amelynek tulajdonosa egy internetes közösség. A MyFootballClub.co.uk weblapon keresztül húszezer sportkedvelő drukker személyenként harmincöt fontot befizetve összegyűjtött hétszázezer fontot, s ezzel 51 százalékos részesedést szerezhetnek a klubban, amely már bele is ment a szokatlan üzletbe. A csapat vezetői teljesen meglepődtek a hír hallatán és rendkívül megörültek az új tulajdonosoknak.

A sikeres tranzakció azt jelenti, hogy a MyFootballClub nevű csoport a jövőben gyakorlatilag minden, a klub ügyeit érintő kérdésbe beleszólhat, legyen szó a csapat összeállításáról vagy a tervezett játékosigazolásokról. A Temze-parti együttes edzője a BBC-nek nyilatkozva szellemesen reagált a témára. "A meccseken drukkereink eddig is elmondták a véleményüket az összeállítással kapcsolatban, csak mostantól kénytelen leszek hallgatni a szavukra!" - mondta Liam Daish. A MyFootballClub tagjainak lehetőségük lesz az interneten élőben nyomonkövetni a csapat mérkőzéseit.

A csapat jelenleg az angol ötödik osztályban (Football Conference) szerepel és az új tulajdonosok segítségével szeretne feljutni a negyedik osztályba (League Two). Azután lehet, hogy idővel a League One-t, a League Championshipet, végül a Premier League-t veszik célba. "Ez egy teljesen új koncepció és hatalmas felelősség. Ezek a magánszemélyek megvettek egy futballcsapatot. Segíteni fognak nekünk abban, hogy jól működtessük, sőt részei lesznek" -reagált a bejelentésre Roland Edwards, az Ebbsfleet United vezetője.

Roland Edwards ugyanakkor igazi gentlemanhez méltóan azt nem árulta, hogy a szurkolók csoportja mekkora összeget fizetett a klub 51 százalékos többségi tulajdonjogáért. A tranzakciót a következő hetekben zárják le. A MyFootballClubnak egyébként jelenleg kereken 20 000 tagja van, akik évente 35 brit font tagdíjat fizetnek be a közösség közös kasszájába. Becslések szerint az eddig befizetett összeg eléri a 700 000 brit fontot. Edwards reméli, hogy az új tulajdonosoknak köszönhetően hamarosan új játékosokat is leigazolhatnak. A szurkolók közvetlenül nem szólhatnak bele majd a csapat összeállításába, azonban minden héten elküldhetik e-mailben az észrevételeiket az együttes menedzsernek. "Biztos, hogy sok levelet fog kapni, de ezt már megbeszéltem vele" - nyilatkozta az Ebbsfleet United vezetője.


A klub játékosa volt korábban Jimmy Logie és Alex Forbes, az Arsenal egykori tagjai, a jelenleg az elsőosztályú Fulhamben játszó James Jimmy Bullard és a számos egyesület (Malmö FF, Neuchatel Xamax, Internazionale, Blackburn Rovers, Grasshoppers, FC Copenhagen, Udinese) edzőjeként tevékenykedő Roy Hodgson is, aki 1992 és 1995 között a svájci nemzeti együttest irányította, tavaly óta pedig finn szövetségi kapitány.

Az ötlet egyébként Will Brooks korábbi sportújságíró nevéhez fűződik, aki elmondta, hogy összesen kilenc egyesülettel tárgyaltak, de végül az Ebbsfleet Unitedre esett a választásuk. Az biztos, hogy bebizonyosodott: a futballklubok vásárlása mostantól nem csak a gazdag üzletemberek hobbija lehet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.