Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Számítógép tuningról...

2008.03.01

A számítógépek "egyedivé tétele" egykoron a Windows hátterének a módosításával kezdődött, azonban sokan nem elégedtek meg ennyivel, és egyre kreatívabb ötletekkel álltak elő. Ezek már nem csak szoftveres megoldásokon törték a fejüket, hanem a számítógépek külalakjának radikális átalakítását tűzték ki célul. Emlékszem, egy barátom 1996 körül csináltatott egy festést a gépe elejére, amely a lusta macskát, Garfieldot ábrázolta. A sajátságos díszítést sokan megbámultuk, hiszen akkoriban ritkaságnak számított még a gépek kézi festése.

Annak idején voltak olyanok is, akik csak kiegészítő ventilátoroknak vágtak újabb lyukakat a gépükön, mások gépük egész "arculatát" átszabták, sokszor szó szerint, dekopír-, illetve lombfűrésszel. Azóta az átalakításokhoz használt eszközök, szerszámok sokat fejlődtek: egy mai "átalakító", más néven modder nem létezhet elektromos kéziszerszám nélkül, amellyel vágni, fúrni, polírozni egyaránt lehet.

Forrás: [origo]A PC-bütykölők tevékenységei közül érdemes megkülönböztetni a Case Moddingot, azaz a számítógép átalakításának, valamint a Case Construction (Case Con) - vagyis a számítógép építésének - kategóriáját . Előbbi egy meglévő, hagyományos számítógépház átalakítását jelenti, míg a Case Con célja egy teljesen önerőből kivitelezett, minden alkatrészében saját készítésű ház  megépítése. Az átalakítás egyik ma is kedvelt formája az ablakkivágás, amikor is számítógépünk oldalsó lemezébe ablakot vág(at)unk, lehetőleg egyedi minta alapján, majd plexivel zárjuk le a külső behatások elleni védekezésül. Ez a módosítás leginkább a számítógépbe építhető hidegkatódos fénycsövek megjelenésével kezdett el igazán terjedni, s ma már alig találunk olyan LAN-partit, amelyen ne lenne legalább egy kivilágított ház.

Szintén közkedvelt beavatkozás a gravírozás, amellyel egyedi ábrákat, rajzokat "véshetnek" a megfelelő kézügyességűek PC-jük különböző részeibe. Az átalakítások között említhetjük még az úgynevezett airbrush technikát is, amely a számítógép festését jelenti. Az említett átalakításokon kívül természetesen számtalan egyéb módja is van a számítógépház egyedivé tételének, az ötletek tárháza gyakorlatilag kimeríthetetlen. A megmunkálható anyagok számát tekintve szintén több lehetőség közül választhatunk, hiszen például fémet, fát, műanyagot is felhasználhatunk munkánk során. A számítógép átalakításában szinte a legfontosabb tulajdonság a kézügyesség, az anyag formázásának a készsége, legyen szó fémről, fáról vagy akár műanyagról.

Nem meglepő tehát, hogy a mai világhírű modderek között találunk egykori díszletmunkást is, aki a filmszakmában szerzett tapasztalatait hasznosítva alakítgatja a keze ügyébe kerülő gépeket. Az egyik ilyen modder a Crimson Sky néven dolgozó Paul Capello, aki egyébként már rendelésre is készített gépet, mégpedig olyan nagy cégek számára, mint az Intel vagy a VIA. A vásárlói igényekre villámgyorsan reagáló gyártók tömegével jelentették meg a piacon a különböző színben pompázó világító ventilátorokat, neonokat.

Forrás: [origo]

Sőt, manapság a gyárilag módosított, úgynevezett pre-modded számítógépházak a divatosak, amelyek ugyan már alapkiépítésben is jól néznek ki, de a moddolás igazi élményét, gépünk saját kezű átalakításnak felejthetetlen pillanatait és ezáltal az egyediségét teljességgel nélkülözik. Az internet elterjedésének köszönhetően a korábban elszigetelt moddercsoportok ma már különböző oldalakon, illetve fórumokban értekeznek egymással, s egy-egy profi "gépház-művész" munkáját olykor több százan kísérik figyelemmel. Az egyre terjedő őrület logikus következménye, hogy a modderek elkezdték összehasonlítani munkáikat, így jöttek létre a modding-versenyek.

Forrás: [origo]Ilyeneket manapság már nem csak külföldön, hanem Magyarországon is rendeznek. Az idei, immár negyedik hazai megmérettetés szervezői évekkel ezelőtt úttörőkként kezdték el felkarolni a hazai moddereket, és ők üzemeltetik a mai napig a legnagyobb magyar nyelvű modder oldalt, a Radikalmodot. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy hazánk ügyes kezű barkácsolóinak nem kell szégyenkezniük a nemzetközi porondon sem. Európában egyébként legközelebb Németországban rendeznek PC-építők számára versenyt, a Deutsche CaseMod Meisterschaftot, amely április 16-án nyitja meg kapuit.

A számítógépház-buherátorok versenyein láttunk már gitárba oltott gépet, de találkoztunk PC-be oltott (működő) óvszer-automatával is. Ma már kijelenthetjük, hogy az átalakítások irányát nagyban befolyásolják az aktuális trendek, legyen szó egy-egy új játék vagy akár egy új mozifilm megjelenéséről. Annak idején például az interneten pillanatok alatt felbukkantak a Mátrix, újabban pedig a Half-Life 2 és a Doom 3 videojátékok témáját feldolgozó átalakítások, amelyek a film, illetve a játékok jellegzetes motívumait viselték magukon.

Ha röviden kellene megfogalmazni, azt mondhatnánk, hogy mind az anyagokat, mind pedig a megmunkálás menetét/módját tekintve az átalakításoknak valóban csak a képzelet (és a kézügyesség) szabhat határt. Függetlenül attól, hogy a praktikumot vagy a megjelenést tartjuk-e szem előtt, bátran kijelenthetjük, hogy mára a számítógép egy olyan komplex önkifejező eszközzé lépett elő, amely megfelelő átalakítás után minden íróasztal becses dísze lehet.

By origo